Industripapir

Industripapir er de store, hvite rullene du sikkert har sett på byggeplasser, for eksempel når du har bestilt oppussing av huset eller leiligheten. Her snakker vi ikke delikat papir som brukes til å tørke seg på hendene eller fjerne smuler fra bordet – industripapir er hardt, tykt og grovt. Man bruker slikt papir i mange ulike bransjer og på mange ulike måter. Enkelte har til og med brukt industripapir for å skape kunst, men som oftest er det nettopp byggeindustrien og bilbransjen som kjøper inn store antall ruller med industripapir.

Stort forbrukt, men miljøvennlig materialer

Mennesker bruker langt mer industripapir rundt omkring enn vanlig papir – dette har seg å gjøre med at industrirullene gjerne brukes av større mengder med folk samtidig, og spres ut over større arealer. Skal du male om leiligheten, er det lurt å legge industripapir langs hele gulvet, slik at alt søl og malingsflekker ikke sitter igjen på gulvet når arbeidet er over. Mange byggearbeidere bruker også store mengder papir til å rengjøre verktøyet og/eller restene av arbeidet sitt. Derfor er det ikke nok med en vanlig tørkerull – disse store, gul-hvite rullene med grovt papir er uunngåelige på slike steder. Også i bilindustrien brukes industripapir i store omfang. Andre steder du kan se slikt papir er gulvstativ, dispensere på offentlige toalett, samt til kaffebrygging. Selv om papiret brukes i tonnevis hver eneste dag, er flere merker i industrien forvaltet på en miljøvennlig måte, noe som har gjort dem fortjent til svanemerket. Industripapir brukes sjeldent i husholdninger, med mindre du har en garasje og en gammel bil du liker å mekke på. De store rullene holder i slike tilfeller utrolig lenge, siden en vanlig rull kan inneholde flere kilometer med papir. En annen viktig forskjell mellom industripapir og vanlig husholdningspapir er lagene – industrirullen er nemlig formet som ett lag med papir, og er dermed mer robust. Toalettpapiret er gjerne brettet sammen flere ganger for å gi en myk følelse, mens industripapir ikke trenger denne mykheten.