Hyra verktyg

Vill du bara ha en vara när du behöver den utan att betala fullt pris så är det en klar fördel att istället hyra varor. Ska man bygga om eller snickra ihop något så är det väldigt smidigt att hyra varor, som i detta fall skulle vara en hammare istället för att köpa den när man vet med säkerhet att man inte kommer behöva den igen. Det är inte heller svårt att hitta någon som hyr ut verktygen. Det finns diverse internetsidor som listar uthyrningsställen från Kiruna i norr till Skåne i söder. En annan fördel med att hyra varor (verktygen) är att det är så himla lätt att få tag på riktiga proffsredskap. De vanligaste redskapen som hyrs av privatpersoner är betongblandare och borrmaskiner.

Dock är det inte allt för vanligt att det är privatpersonerna som brukar hyra varor utan dessa utgör endast för 5 % av uthyrningen. De övriga 95 % som brukar hyra varor står företagen för.

Det är inte heller bara privatpersonerna som hyr ut verktyg utan även de stora byggvaruhusen så som Bauhaus står för en stor del av uthyrningen. Att till exempel hyra en cirkelsåg går på 100 kronor per dygn. Detta är lite skillnad då denna cirkelsåg annars kostar 2500 kronor om man skulle köpa den i butik.

En annan gång man behöver engångsverktyg är om man ska sätta kakel. Då kan det vara ett hett tips att hyra varor (alltså hyra verktygen som behövs). Det man inte får glömma är att man ofta måste lämna en så kallad depositionsavgift när man hyr verktyg. Detta gäller främst när det är frågan om att hyra varor som är lite dyrare. Ska man till exempel hyra en kakel skärare så ligger denna despositionsavgift på cirka 700 kronor. Denna avgift är lika mycket som varan kostar i butik. Skillnaden är bara att när man ska hyra varor (kakel skärare) så får man sedan tillbaka despositionsavgiften när man lämnar tillbaka kakelskäraren.

En viktig sak att komma ihåg är att när man ska hyra varor, som i detta fall verktyg så är det en själv som har hela ansvaret för dessa verktyg under tiden man hyr dem. Skulle de då gå sönder eller försvinna så får man stå för detta själv. Om inte despositionsavgiften täcker skadan så kan vissa skador bli ersatta av ens försäkringsbolag. En del företag erbjuder en särskild försäkring på plats i samband med att man hyr varan.